فهرست مطالب

بلور شناسی و کانی شناسی ایران - سال بیست و نهم شماره 1 (پیاپی 83، بهار 1400)

مجله بلور شناسی و کانی شناسی ایران
سال بیست و نهم شماره 1 (پیاپی 83، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/25
  • تعداد عناوین: 18
|
  • داریوش کردی سیکان، سید وحید شاهرخی* صفحات 3-18

    در این مقاله، از روش زمین دماسنجی کلریت برای تعیین دمای دگرگونی درجه پایین و متوسط منطقه زواری جان واقع در شمال شرق بروجرد استفاده شده است. محاسبه فرمول ساختاری میانگین کلریت های انتخابی بر اساس 14 اکسیژن بیانگر تعداد کمتر از 91/2 اتم سیلیسیم در واحد فرمولی (apfu) و مجموع کاتیون های هشت وجهی نزدیک به 12apfu بوده که نشان دهنده کلریت هشت وجهی سه گانه است.کسرمولی در فاز بین لایه ای (Xc) نشان دهنده نبود اسمکتیت در فاز بین لایه ای و خلوص کلریت است. همه عناصر اصلی در کلریت با یکدیگر همخوانی دارند و تر کیب نمونه های کلریت از نوع رپیدولیت-پیکنوکلریت است. زمین دماسنجی کلریت نشان دهنده میانگین دمای 345 درجه سانتی گراد است که با میانگین دمای تشکیل کلریت برآمده از دگرسانی بیوتیت همخوانی دارد. این دما همچنین نشان دهنده تاثیر سیال های گرمابی نوع متوسط دما یا کوهزایی در تشکیل کلریت است. براساس این نتایج، می توان گفت که شکل گیری کلریت در ناحیه مورد بررسی ناشی از عملکرد دگرگونی ناحیه ای بوده است.

    کلیدواژگان: کلریت، کسر مولی، دگرسانی، اسمکتیت، زواری جان، بروجرد
  • حجت غلامی، آزاده ملکزاده شفارودی*، محمدحسن کریم پور صفحات 19-34

    گستره اکتشافی سنگان واقع در جنوب شرق تربت حیدریه در استان خراسان رضوی، از نظر زمین شناسی ناحیه ای در نیمه شرقی کمربند ماگمایی خواف-کاشمر-بردسکن قرار دارد. قدیمی ترین واحد منطقه رسوب های دگرگونی سازند شمشک (اسلیت، شیست، کوارتزیت) هستند که مورد نفوذ توده گرانیتی کافردوغ قرار گرفته اند. دایک هایی با ترکیب کوارتز مونزوسینیت و دیوریت در آخرین مرحله فعالیت ماگمایی در این واحدها نفوذ کرده اند. کانه زایی با کنترل ساختاری در راستای گسل های فرعی منشعب شده از گسل بزرگ درونه با روندهای کلی شمال شمالی غربی-جنوب جنوب شرقی تا غرب شمال غربی-شرق جنوب شرقی (شیب 60 تا 90 درجه به سمت جنوب و غرب) و شمال شرقی-جنوب غربی (شیب 50 تا 70 درجه به سمت شرق) شکل گرفته است. بیشتر ذخیره معدنی در پهنه های گسلی واحد دگرگونی شمشک در نتیجه ته نشست از سیال گرمابی کانه دار در فضای خالی گسل ها به عنوان سیمان قطعات برش گسلی تشکیل شده است. کانه زایی درونزاد در قالب کالکوپیریت به عنوان کانه اصلی و به مقدار کمتر پیریت همراه با کانی های باطله کوارتز و باریت دیده می شود. کانی های ثانویه مالاکیت، کریزوکلا، کالکوسیت، نیوتوسیت و اکسیدهای ثانویه آهن کانی سازی پهنه اکسیدی و برونزاد رگه ها را تشکیل می دهند. ساخت و بافت های رگه ای-برشی، پرکننده فضای خالی، رگچه ای و جانشینی ثانویه از ویژگی های رگه های کانی سازی این منطقه هستند. سیلیسی شدن دگرسانی اصلی در ارتباط با کانه زایی است. نتایج زمین شیمی رگه ها، افزون بر مقدار بالای عنصر مس (تا بیش از 5 درصد)، ناهنجاری قابل توجه طلا تا 4/0 گرم در تن را نشان می دهد، در حالیکه سایر عناصر فلزی مهم ناهنجاری ندارند. با این وجود، عناصر مس، سرب، روی، نقره و مولیبدن همبستگی زمین شیمیایی مثبت خوبی دارند، اما طلا با بیشتر عناصر (به جز نقره) همبستگی نشان نمی دهد. بررسی سیال های درگیر اولیه دوفازی غنی از مایع کانی کوارتز و باریت به همراه نتایج کانه نگاری دو فاز کانه زایی درونزاد را نشان می دهد. بر این اساس، کانی سازی اولیه در فاز اصلی از سیال گرمابی درونزاد با دمای 274 تا 318 درجه سانتیگراد و شوری 3/7 تا 12 درصد وزنی معادل نمک طعام شکل گرفته است. فاز تاخیری مربوط به کانه زایی باریت از سیالی با دمای 200 تا 259 درجه سانتیگراد و شوری 2/10 تا 4/11 درصد وزنی معادل نمک طعام تشکیل شده است. داده های دما و شوری نقش فرایندهای آمیختگی سیال ها و رقیق شدگی توسط سیال های جوی سرد و رقیق را در تشکیل ذخیره معدنی نشان می دهد. براساس ویژگی های کانی شناسی، ساخت، بافت، دگرسانی، زمین شیمی رگه ها و نتایج بررسی سیال های درگیر، رخداد معدنی سنگان بیشترین شباهت را با کانسارهای رگه ای-گرمابی نوع مس±طلا فراگرمایی نشان می دهد.

    کلیدواژگان: کانی شناسی، زمین شیمی، سیال های درگیر، رخداد معدنی سنگان، مس±طلا فراگرمایی، کمربند خواف-کاشمر-بردسکن
  • محمد صالحی تینونی، علی عابدینی*، علی اصغر کلاگری صفحات 35-48

    ذخیره مس تخت گنبد در 63 کیلومتری شمال شرق شهرستان سیرجان، جنوب شرق ایران واقع است. کانی سازی درونزاد در این ذخیره به شکل رگه-رگچه ای داربستی و رگه های ضخیم کوارتزی رخ داده است که توسط توده میکروگرانودیوریتی الیگو-میوسن و مواد آذرآواری (به طور عمده توف با ترکیب حدواسط) ایوسن میزبانی می شود. رگه- رگچه های داربستی دربردارنده سه نسل کانی سازی (1) کوارتز + مگنتیت ± کالکوپیریت، (2) کوارتز + کالکوپیریت + پیریت ± مگنتیت و (3) کوارتز + پیریت + کالکوپیریت هستند. دگرسانی فیلیک بیشتر در سنگ های دیواره پیرامون رگه- رگچه های داربستی گسترش یافته است. کانی سازی برونزاد در این ذخیره با جانشینی سولفیدهای آهن دار توسط هماتیت و گوتیت مشخص می شود. همچنین، تشکیل مالاکیت، آزوریت و مس طبیعی در جریان تخریب سولفیدهای درونزاد آهن و مس در شرایط اکسایشی رخ داده است. بررسی میانبارهای سیال در بلورهای کوارتز موجود در رگه- رگچه های کوارتزی نشان داده که آنها بیشتر از نوع مایع+گاز+جامد (L+V+S)، مایع+گاز(L+V)  و گاز+مایع (V+L) بوده و دارای دمای همگنی در گستره 146 تا 450 درجه سانتی گراد و شوری 35/0 تا 8/57 درصد وزنی معادل نمک طعام هستند. فازهای جامد شامل هالیت، سیلویت و کانی های تیره هستند. میانبارهای سیال مورد بررسی در رگه های کوارتزی ضخیم از نوع L+V بوده و دارای دمای همگنی در گستره 207 تا 344 درجه سانتی گراد و شوری 35/0-39/3 درصد وزنی معادل نمک طعام هستند. بر اساس نتایج ریزدماسنجی میانبارهای سیال، جوشش سیال های ماگمایی عامل موثر در نهشت کانی های کانسنگی و باطله در رگه- رگچه های داربستی است. همچنین سردشدگی و آمیختگی سیال های جوی و ماگمایی علت نهشت کانی ها در رگه های ضخیم کوارتزی هستند. در کل، یافته های به دست آمده در این پژوهش نشان می دهند که روند تشکیل و تکامل سامانه گرمابی تخت گنبد بیشترین شباهت را به سامانه های مس پورفیری دارد.

    کلیدواژگان: تخت گنبد، کمربند مس کرمان، کانی سازی، دگرسانی، میانبارهای سیال، مس پورفیری
  • زیبا خدائیان چگنی، نعمت الله رشیدنژاد عمران*، علی اکبر بهاری فر، کارملا واکارو، آیدا ماریا کونته صفحات 49-62

    گارنت کالک سیلیکات های بابانظر در شمال شرق تکاب، پهنه سنندج- سیرجان، واقع هستند. از ویژگی های بارز این کالک سیلیکات ها، وجودگارنت های بی شکل تا شکل دار و به رنگ سبز است. بررسی شیمی کانی نشان می دهد که این گارنت ها از نوع آندرادیت- گروسولار هستند و تا بیش از 13 درصد یووارویت دارند. مقدار بالای کروم در گارنت، حضور کروم اسپینل که دارای هسته غنی از کروم نسبت به حاشیه است و کانی های کدر سولفیدی چون پیریت و کالکوپیریت در این واحد کالک سیلیکات ها  شواهدی از سنگ مادر فرامافیک هستند که می تواند منبع کروم برای گارنت باشد. شباهت ترکیب زمین شیمیایی این گارنت کالک سیلیکات های با سنگ های فرامافیک نیز با سنگ مادر فرامافیک سازگار است. این سنگ ها دستخوش دگرسانی گرمابی شده اند که موجب بالا رفتن مقدارCa  و پایین آمدن مقدار Mg درگارنت و سنگ میزبان در مقایسه با گارنت های گوشته ای و سنگ های فرامافیک شده است. ورود سیال های غنی از CO2 موجب کربناتیتی شدن سنگ مادر فرامافیک و خروج ترجیحی Mg می شود. گسل ها به عنوان کانال هایی برای چرخش سیال های گرمابی نقش کلیدی در فرایند دگرسانی گرمابی دارند.

    کلیدواژگان: گارنت، یووارویت، بابانظر، تخت سلیمان، تکاب
  • امیر امام جمعه*، احمد جهانگیری، محسن موذن صفحات 63-80

    توده های نفوذی نیمه عمیق دیوریتی و گرانودیوریتی به سن ایوسن میانی و توده های گنبدی شکل ریولیتی در غرب کمان آتشفشانی-نفوذی ترود-چاه شیرین، سنگ های آتشفشانی ایوسن پیشین را قطع کرده‎اند. توده‎های گرانودیوریتی و ریولیتی میزبان اصلی کانه‎سازی فیروزه و طلا در معدن دامغان (باغو) هستند. این توده ها سرشت آهکی-قلیایی غنی از پتاسیم، متاآلومین (دیوریت ها و بخشی از گرانودیوریت ها) تا پرآلومینوس (ریولیت ها و بخشی از گرانودیوریت‎ها) دارند. مقایسه مقادیر TiO2-La-Hf و Zr-Nb-Ce/P2O5 و همچنین نسبت های Rb به Y+Nb نشان دهنده ارتباط فعالیت ماگمایی با محیط های پس برخوردی تتیس جوان است. از طرفی دگرنهادی گوشته زیر کمان در اثر آزاد شدن سیال ها از رسوب ها و ورقه فرورونده سبب ناهنجاری منفی عناصر Ti، Nb و Ta و نسبت بالای عناصر سنگ دوست بزرگ یون به عناصر با شدت میدان بالا (LILE / HFSE)  در گوشته و ماگمای برآمده شده است. ذوب بخشی گوشته سبب تشکیل ماگمای اولیه‎ای شده که در اثر جدایش بلوری، آلایش پوسته ای و آمیختگی، ماگماهای دیوریتی، گرانودیوریتی و ریولیتی را بوجود آورده است.

    کلیدواژگان: گرانودیوریت، پس برخوردی، باغو، دامغان، فیروزه
  • ثریا سادات سعیدی، رباب حاجی علی اوغلی*، محسن موذن صفحات 81-96

    گنیس های شرق سلماس در شمالی ترین بخش پهنه سنندج - سیرجان به دو صورت نواری و دگرشکل در شش گروه با ترکیب های سنگ شناسی مختلف دیده می شوند که سنگ مادر آنها از نوع پاراگنیس، با نوع سنگ مادر رسوبی آرکوز و از نظر بافتی نابالغ هستند. براساس بررسی های انجام شده، سنگ مادر گنیس های مورد بررسی از نظر روند بلوغ شیمیایی در گستره آب و هوایی مرز خشک به نیمه خشک، با ترکیب گرانیتی متوسط و شاخص شیمیایی دگرسانی حدود 55 درصد تعیین شده است. روند خطی در نمودارهای تغییرات اکسیدهای اصلی سنگ خاستگاه مادر گنیس های منطقه، بیانگر پدیده ی ذوب بخشی و گرانیتی شدن در تشکیل این سنگ هاست که الگوی نمودارهای بهنجارشده این سنگ ها همخوانی خوبی با نمودارهای پاراگنیس های نوعی دنیا نشان می دهند. براساس بررسی نمودارهای مختلف، محیط تشکیل زمین ساختی گنیس ها بیشتر از نوع کرانه قار ه ای با روند رسوب های فعال است.

    کلیدواژگان: کانی شناسی، شیمی سنگ کل، گنیس، پاراگنیس، شرق سلماس، غرب دریاچه ارومیه، پهنه سنندج - سیرجان
  • زهرا حسنی سوقی*، علی اصغر کلاگری، قهرمان سهرابی صفحات 97-110

    منطقه امیدبخش طلادار در قره چای در فاصله حدود 2 کیلومتری جنوب تیکمه داش، استان آذربایجان شرقی، شمال غرب ایران واقع است. سنگ های میزبان رگه- رگچه های کوارتزی طلادار بیشتر آندزیت های ایوسن و توده نفوذی فلسی (گرانیت تا قلیایی گرانیت) ایوسن پسین- الیگوسن هستند. هاله های دگرسانی سنگ های دیواره که در پیرامون رگه- رگچه ها گسترش یافته اند بیشتر از انواع سیلیسی، فیلی، فیلی- رسی و پروپیلیتیک هستند. کانه زایی سولفیدی و طلا در منطقه مورد بررسی به صورت رگه- رگچه ای، داربستی و پرکننده فضاهای خالی رخ داده است. کانی های تیره درونزاد بیشتر پیریت، کالکوپیریت و طلا بوده که با مجموعه کانیایی برونزاد مثل اکسید و هیدروکسیدهای آهن (گوتیت، جاروسیت و هماتیت)، کربنات های مس (مالاکیت و آزوریت) و سولفیدهای ثانویه مس (کوولیت و کالکوسیت) پوشیده شده اند. بلورهای کوراتز درون رگه- رگچه ها بافت های نوعی برشی، پوسته ای، شانه ای و حفره ای نشان می دهند. براساس نتایج ریزدماسنجی، دمای همگن شدگی و شوری میانبارهای سیال بررسی شده به ترتیب 200 تا 340 درجه سانتی گراد و 2/6 تا 7/11 درصد وزنی معادل نمک طعام هستند. یافته های میانبارهای سیال همراه با حضور برش های گرمابی در رگه- رگچه های کوارتز نشان می دهند که فرآیندهای جوشش و سردشدن ساده همزمان عوامل مهم در نهشت کانی های سولفیدی و طلا در قره چای بوده اند. لیگاندهای کمپلکس کننده سولفیدی و کلریدی باهم نقش مهمی در حمل عناصر کانسنگی داشته اند. بر اساس یافته های میانبارهای سیال، کانی شناسی و بافت کانی های کانسنگی و باطله در رگه- رگچه های کوارتز، می توان کانی سازی سولفیدی و طلا در قره چای را از نوع فراگرمایی سولفیدشدگی پایین در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: کانه زایی طلا- سولفید، رگه- رگچه های کوارتز، سولفیدشدگی پائین، ریزدماسنجی، فراگرمایی، تیکمه داش
  • شیرین شهابی*، حبیب الله قاسمی، مهدی رضایی کهخائی، ژای مینگو صفحات 111-128

    در منطقه جنوب آزادشهر، در قاعده توالی های سازند شمشک، وجود دو رخنمون متفاوت از سنگ های آذرین بازیک به صورت توده های الیوین گابرویی و دایک های دیوریتی قلیایی پگماتوییدی نمایان است. کانی های سازنده الیوین گابروها شامل الیوین، کلینوپیروکسن و پلاژیوکلاز هستند و دیوریت های قلیایی نیز از آمفیبول های درشت بلور و پلاژیوکلاز تشکیل شده اند. زمین شیمی عناصر اصلی، کمیاب و خاکی نادر این نمونه ها نشان دهنده ماهیت قلیایی ماگمای سازنده و برخاستن این ماگما از یک خاستگاه گوشته ای مشابه با خاستگاه نوع بازالت جزایر اقیانوسی (OIB) است. ترکیب شیمیایی کانی های الیوین و پلاژیوکلاز در الیوین گابروها به ترتیب کریزولیت و لابرادوریت است. کلینوپیروکسن های الیوین گابروها از نوع دیوپسید-اوژیت با ماهیت قلیایی و غیرکوهزایی هستند و در فشار حدود 2 تا 11 کیلوبار، دمای 1200 تا 1250 درجه سانتیگراد و گریزندگی اکسیژن بالا تشکیل شده اند. آمفیبول های دیوریت های قلیایی نیز با ترکیب کرسوتیت-مگنزیوهاستینگزیت (کلسیمی) از نوع آذرین مشخص شده اند و دارای خاستگاه گوشته ای هستند. دما و فشار تبلور آمفیبول ها، 950 درجه سانتیگراد و در گستره 600 تا 750 مگاپاسکال (معادل 6 تا 5/ 7 کیلوبار) تعیین شده است. پلاژیوکلازهای دیوریت های قلیایی دارای ترکیب آلبیتی دارند.

    کلیدواژگان: سنگ های قلیایی بازیک، سازند شمشک، شیمی کانی کلینوپیروکسن و آمفیبول، آزادشهر، البرز شرقی
  • رزگار فرامرزی*، صمد علیپور، فاضل خالقی، علی عابدینی صفحات 129-148

    نشانه معدنی ییلاق قره چی به عنوان بخشی از کمربند فلززایی ارسباران در 25 کیلومتری شمال غرب اهر، استان آذربایجان شرقی، شمال غرب ایران واقع است. سنگ های درونگیر این نشانه شامل توده های نفوذی مرکب با ترکیب سنگ شناسی گرانیت، کوارتز مونزونیت، گرانودیوریت و دیوریت به سن الیگوسن و الیگومیوسن هستند. پهنه های دگرسانی در این منطقه به طور عمده شامل پتاسیمی، فیلیک، آرژیلیک، پروپیلیتیک، سیلیسی و کربناتی هستند. کانه زایی بیشتر به صورت های پراکنده، رگه- رگچه ای متقاطع و جانشینی در دو مرحله جداگانه درونزاد و برونزاد رخ داده است. پیریت کانی سولفیدی عمده درونزاد است که با کانی های مگنتیت، کالکوپیریت، مولیبدنیت، اسفالریت و گالن همراهی می شود. مهمترین کانی های برونزاد در این منطقه شامل هماتیت، گوتیت، لیمونیت، بورنیت، کالکوسیت، کوولیت و مالاکیت هستند که مجموعه کانی های درونزاد را همراهی می کنند. در بررسی ها پنج نوع میانبار سیال تک فاز مایع (L)، تک فاز بخار (V)، دو فازی غنی از مایع (L+V)، دو فازی غنی از بخار (V+L) و چند فازی جامد (L+V+S) در رگه- رگچه های کوارتز- سولفیدی همراه با دگرسانی های پتاسیمی، فیلیک و آرژیلیک، شناسایی شدند. دمای همگن شدگی میانبارهای سیال مورد بررسی در گستره 190 تا 530 درجه سانتی گراد تغییر می کند و ذوب آخرین بلور یخ در میانبارهای سیال دو فازی و ذوب هالیت در میانبارهای سیال چند فازی نشان دهنده شوری 4/0 تا 7/59 درصد وزنی معادل نمک طعام است. بر اساس نتایج ریزدماسنجی میانبارهای سیال، جوشش دوره ای و رقیق شدگی توسط آب های زیرزمینی با خاستگاه جوی سازوکار اصلی در گسترش و تکامل این نشانه محسوب می شود. ویژگی ها و الگوی منطقه بندی دگرسانی، کانه زایی و میانبارهای سیال نشان می دهد که نشانه معدنی ییلاق قره چی دارای بیشترین شباهت با ذخایر مس پورفیری و رگه های چندفلزی وابسته به آن است.

    کلیدواژگان: کانه زایی، دگرسانی، میانبارهای سیال، ییلاق قره چی، اهر
  • الهام بهرام نژاد*، ساسان باقری، اعظم زاهدی صفحات 149-164

    مجموعه دگرگونی ده سلم شامل سنگ های متاپلیتی، متابازیت، متاپریدوتیت و سیلیکات آهکی یکی از معدود رخنمون های پی سنگ قطعه لوت است که در نزدیکی پهنه جوش خورده سیستان ظاهر شده است. در بخش شرقی مجموعه دگرگونی ده سلم مجموعه ای از سنگ های مرمر و سیلیکات آهکی به شکل عدسی های زمین ساختی دراز دیده می شوند که به نظر در شرایط مشابه دما و فشار نسبت به سایر سنگ های پیرامون خود دگرگون شده اند. نتایج بررسی های سنگ شناسی و کانی شناسی بیانگر وجود همبرزایی های مختلف اما شرایط دگرگونی مشابه در سیلیکات های آهکی مورد بررسی است. مهم ترین همبری های شناسایی شده شامل اسکاپولیت + فلدسپار پتاسیم + پلاژیوکلاز + تیتانیت، اسکاپولیت + پیروکسن، آمفیبول + گارنت + اپیدوت و گارنت + ولاستونیت + پیروکسن هستند. نتایج تجزیه شیمیایی با ریزکاو الکترونی، اسکاپولیت های موجود را در گروه انواع کلسیمی معرفی می نماید. این کانی ها دارای ترکیب میزونیت (Me% = 70 - 80) هستند. فلدسپارهای پتاسیم موجود در سنگ های سیلیکاتی آهکی به قطب ارتوز نزدیک هستند و پلاژیوکلازها ترکیب آندزین دارند. گارنت های موجود در سنگ های مورد بررسی غنی از عضو نهایی گروسولار هستند. پیروکسن های موجود در سنگ های سیلیکاتی آهکی کلینوپیروکسن های با ترکیب دیوپسید هستند. بررسی همبرزایی های دگرگونی، بررسی داده های زمین شیمیایی و مقایسه درجه دگرگونی سنگ های سیلیکاتی آهکی با متابازیت های کنار خود بیانگر وجود یک دگرگونی ناحیه ای پیشرونده از غرب به بخش شرقی مجموعه، در حد رخساره های آمفیبولیت بالایی و آغاز گرانولیت است. این دگرگونی ناحیه ای در ژوراسیک پسین و به احتمال بسیار در موقعیت کمان ماگمایی، همزمان با شکل گیری گرانیت شاه کوه در پهنه فرورانش نیوتتیس در منطقه ده سلم رخ داده است.

    کلیدواژگان: مجموعه دگرگونی ده سلم، شاه کوه، نهبندان، سیلیکات آهکی، قطعه لوت
  • مهناز خدامی*، غلامرضا تاج بخش صفحات 165-178

    سنگ های فلسیک تجزیه شده و خاک های همراه آن در مناطق مختلف استان یزد بعنوان ماده اولیه سرامیک، چینی و شیشه برداشت می شوند. به منظور بررسی شدت دگرسانی و عوامل موثر بر آن، تغییرات بافتی، کانی شناسی فرآورده های دگرسانی در بخش های آذرین سری ریزو وابسته به پرکامبرین پیشین (زرین و توت)، متاگرانیت های پرکامبرین (ساغند)، لویکوگرانیت های پس از ژوراسیک (خضرآباد) و داسیت های نیوژن (عبداله) بررسی تطبیقی شدند. کانی های عمده فرآورده های دگرسانی این مناطق شامل کوارتز، فلدسپار، ایلیت، کایولینیت و مونتموریونیت هستند. شاخص شیمیایی دگرسانی (CIA)، شاخص شیمیایی هوازدگی (CIW)، شاخص تغییرات ترکیبی (ICV) و شاخص شیمیایی دگرسانی پلاژیوکلاز (PIA)  برای فرآورده های دگرسانی سنگ های دگرگونی پرکامبرین، لویکوگرانیت های پس از ژوراسیک و سنگ های داسیتی نیوژن درجه ضعیف تا متوسط و برای فرآورده های دگرسانی بخش های آذرین سری ریزو درجه متوسط تا قوی را نشان می دهند. تغییرات مشاهده شده ناشی از تنوع سنگ های مادر فلسیک، ویژگی های زمین ساختاری منطقه، سن و شرایط آب و هوایی است.

    کلیدواژگان: شاخص شیمیایی دگرسانی، شاخص شیمیایی هوازدگی، شاخص تغییرات ترکیبی، شاخص شیمیایی دگرسانی پلاژیوکلاز، کانی زایی رس، استان یزد
  • روح الله میری بیدختی، علیرضا الماسی*، محمدحسن کریم پور، سید احمد مظاهری صفحات 179-196

    منطقه اکتشافی بالازرد در 120 کیلومتری جنوب غرب نهبندان در استان خراسان جنوبی در بخش مرکزی کمربند آتشفشانی-ماگمایی قطعه لوت واقع است. نفوذ یک توده گرانیتوییدی به درون سنگ های ریولیتی و آندزیتی منجر به دگرسانی و کانی سازی شده است. پهنه های دگرسانی شامل آرژیلیک، سریسیت-آرژیلیک، سیلیس-آرژیلیک، پروپلیتیک و آرژیلیک پیشرفته هستند. کانی سازی سولفیدی و اکسیدی به صورت افشان، رگچه ای، برش گرمابی و رگه های سیلیسی- کربناتی رخ داده است. داده های رادیو ایزوتوپی و زمین شیمیایی سازگار  با ماگمای وابسته به فرورانش بوده که در کرانه قاره ای فعال تشکیل شده است، این داده ها همچنین بیانگر آغشتگی ماگما با پوسته بالایی طی صعود است. بر پایه ریزدماسنجی سیال های درگیر در رگه کوارتزی طلادار، مقادیر دمای همگن شدگی از 385 تا550 درجه سانتیگراد و  شوری متوسط از 1/7 تا21 درصد وزنی معادل NaCl به دست آمد که بیانگر رخداد آمیختگی سیال های کانه ساز است. بررسی های زمین شناسی، کانی شناسی، دگرسانی، سیال های درگیر و زمین شیمی در منطقه بالازرد بیانگر رخداد دو نوع کانی سازی فراگرمایی با درجه سولفیدشدگی بالا و پورفیری است.

    کلیدواژگان: کانی شناسی، زمین شیمی، میانبارهای سیال، منطقه اکتشافی بالا زرد، قطعه لوت
  • عاطفه حسینی، مریم شیبی* صفحات 197-206

    به دلیل اهمیت بلورهای پلاژیوکلاز در بازسازی فرایندهای سردشدن ماگما، پراکندگی اندازه و شکل بلوری این کانی ها با استفاده از روش کمی پراکندگی اندازه بلور (CSD) برای توده نیمه عمیق چاه موسی (شمال غرب ترود، استان سمنان) بررسی شد. شیب نمودارهای CSD، لگاریتم طبیعی توزیع پراکندگی چگالی تراکمی بلور (n) نسبت به طول بلور (L)، نشان می دهد که درشت بلور های پلاژیوکلاز در این توده آذرین دارای نرخ هسته بندی 8-10×4/1 تا mm/s 9-10×27/9 بوده و در گستره زمانی 62/118 تا 7/630 سال در آشیانه ماگمایی رشد کرده اند. مدت اقامت محاسبه شده با ماهیت نیمه عمیق نمونه های مورد بررسی همخوانی دارد. همچنین، نمودارهای CSD فرایند آمیختگی جمعیت بلوری را نشان می دهند و بیانگر دوره های متعدد تبلور در محفظه های ماگمایی متفاوت است. نتایج حضور دست کم دو جمعیت بلوری را نشان میدهند: درشت بلورهایی که طی سرد شدن مذاب تشکیل شده اند و آنهایی که طی برداشته شدن فشار با سرعت هسته بندی متفاوتی شکل گرفته اند.

    کلیدواژگان: پراکندگی اندازه بلور(CSD)، پلاژیوکلاز، چاه موسی
  • نیر اجلی، اشرف ترکیان*، ابراهیم طالع فاضل صفحات 207-220

    کانسار مس±طلا رشت آباد (شمال زنجان) بخشی از کمربند فلززایی طارم- هشتجین در پهنه البرزغربی- آذربایجان است. واحدهای رخنمون یافته شامل سنگ های آتشفشانی و نیمه عمیق ایوسن با سرشت آهکی-قلیایی تا شوشونیتی هستند که در گستره کمان آتشفشانی قرار دارند. مهمترین دگرسانی های در ارتباط با کانه زایی شامل دگرسانی های کم دمای سیلیسی و سریسیتی هستند. کانه سازی در رگه های کوارتز-سولفید شامل مجموعه های اکسیدی (هماتیت)، سولفیدی (کالکوپیریت، کوولیت، بورنیت و گالن)، سولفاتی (باریت) و کربناتی (مالاکیت و آزوریت)، است. داده های میانبارهای سیال برای میانبارهای دوفازی مایع+بخار (L+V) اولیه، دمای 138 تا C°320 (متوسطC°229) و شوری 49/2 تا 41/9 (متوسط 95/5) درصد وزنی معادل نمک طعام، نشانگر پدیده آمیختگی هم دما و رقیق شدگی سیال کانه ساز هستند. همچنین مقادیر C13δ (21/9-تا ‰ 81/6-) و δ18O (14-تا ‰ 15-) نیز بیانگر عملکرد سیال جوی در شکل گیری رگه های کربناتی مرحله تاخیری است. ویژگی های اصلی کانسار رشت آباد گویای شباهت این ذخیره با کانسارهای اپی ترمال سولفیداسیون حدواسط است.

    کلیدواژگان: رقیق شدگی، کانه سازی چندفلزی، میانبار سیال، کمربند فلززایی طارم- هشتجین
  • حسین قربانی پرشکوه*، علی عابدینی، صمد علیپور صفحات 221-236

    کانی سازی نوع رگه ای فلزات پایه روی، سرب و مس و فلز گرانبهای طلا در منطقه قره چنگل (شمال غرب قزوین) در بخش جنوبی ایالت فلززایی طارم- هشتجین قرار دارد. سنگ های آتشفشانی تراکی آندزیت، ریولیت و داسیت و سنگ های  آذرآواری توف، توفیت و شیل توفی (ایوسن) میزبان این کانی سازی هستند. دگرسانی های قابل تشخیص پیرامون رگه های کانه زا شامل آرژیلیک، سریسیتی، پروپیلیتیک و سیلیسی هستند. کانه زایی به دو شکل درونزاد و برونزاد رخ داده است. کانه های درونزاد شامل اسفالریت، گالن، کالکوپیریت، پیریت، مگنتیت، طلا، دیژنیت و بورنیت هستند که با انباشت های کانیایی برونزاد چون کالکوسیت، کوولیت، سروزیت، مالاکیت، آزوریت، هماتیت و گوتیت همراهی می شوند. کلسیت و کوارتز باطله های همراه این کانه زایی هستند. بافت کانسنگ رگه-رگچه ای، جانشینی، برشی، پراکنده، تیغه ای و پرکننده فضای خالی است. بر اساس بررسی های زمین شیمیایی، سنگ های درونگیر آتشفشانی، پرآلومین هستند و ماهیت آهکی قلیایی پتاسیم بالا تا شوشونیتی دارند. غنی شدگی K، Ba و Cs در مقایسه با Ti ، Nb و Zr، غنی شدگی عناصر خاکی نادر سبک (LREEs) نسبت به عناصر خاکی نادر سنگین (HREEs) و رخداد بی هنجاری منفی Nb بیانگر تشکیل ماگمای ایجاد کننده سنگ های آتشفشانی در پهنه فرورانش هستند. بررسی میانبارهای سیال در کانی کوارتز همزمان تشکیل شده با کانه های سولفیدی نشان داد که آنها به طور عمده از نوع مایع+بخار (L+V) و دارای دمای همگن شدگی در گستره 202 تا 247 درجه سانتی گراد هستند. شوری میانبارهای سیال نیز در گستره 10 تا 22 درصد وزنی معادل نمک طعام است. بر اساس یافته های ریزدماسنجی، جوشش و سرد شدن مهم ترین ساز و کار تشکیل رگه های کانه دار هستند. شواهدی چون همزیستی میانبارهای سیال غنی از مایع و بخار، برشی شدن، حضور کوارتز ریزبلورین و کلسیت تیغه ای، تاییدی بر رخداد پدیده جوشش طی تشکیل رگه های کانه زا هستند. ترکیب نتایج بررسی های کانی شناسی، بافت و دگرسانی های همراه، زمین شیمی و جایگاه زمین ساختی سنگ های آتشفشانی و ریزدماسنجی میانبارهای سیال نشان می دهند که کانه زایی در منطقه قره چنگل بیشترین شباهت را به ذخایر فراگرمایی سولفیدشدگی پایین دارد.

    کلیدواژگان: کانی سازی، جایگاه زمین ساختی، میانبار سیال، فراگرمایی سولفیدشدگی پایین، قره چنگل
  • حوا فراست میربلوچزهی، حبیب بیابانگرد*، محمد بومری صفحات 237-248

    توده گرانیتوییدی گراغه در استان سیستان و بلوچستان، در پهنه زمیندرز سیستان و دورترین بخش شمال غربی نوار گرانیتوییدی زاهدان-سراوان قرار دارد. ترکیب سنگ شناسی این توده شامل سنگ های گرانیتی (سینوگرانیت، مونزوگرانیت) و گرانودیوریت است که از کانی های پلاژیوکلاز، ارتوز، میکروکلین، کوارتز، بیوتیت و هورنبلند تشکیل شده اند. بافت غالب آن ها دانه ای است. این توده توسط مجموعه ای از دایک های میکرودیوریتی قطع شده است. برونبوم های رسی دگرگونه (متاپلیتی) غنی از کانی های میکایی وکوارتز با بافت دانه ای نیز در این توده وجود دارند. گرانیتویید گراغه دارای ماهیت آهکی قلیایی، متاآلومین، با خاستگاه I و کمی مایل به S، غنی شده از عناصر خاکی نادر سبک (LREE) و عناصر سنگ دوست بزرگ یون (LILE) و فقیر شده از عناصر خاکی نادر سنگین (HREE) و عناصر با شدت میدان بالا   (HFSE)است. ناهنجاری مثبت در عناصر K و Cs و ناهنجاری های منفی در عناصر Zr, Sr و Ti نشان می دهد که الگوهای آنها مشابه با مناطق فرورانش است. بر پایه نمودارهای زمین شیمیایی تغییرات Sr/Y نسبت به Y و Al2O3+FeOt+MgO+TiO2 نسبت بهAl2O3/FeOt+MgO+TiO2 ، به احتمال بسیار ماگمای سازنده این توده مشابه توده گرانیتی زاهدان در اثر ذوب آمفیبولیت ناشی از بسته شدن اقیانوس نیوتتیس در شرق ایران، واقع در بین ورقه های لوت و هلمند در زمان ایوسن -الیگوسن تا میوسن ایجاد شده است.

    کلیدواژگان: گرانیت، آهکی قلیایی، زمین درز سیستان، گراغه، زاهدان
  • الهه غریب شاهیان*، مجید جعفر تفرشی صفحات 249-256

    نانو ذرات پتاسیم تیتانیل فسفات (KTiOPO4) یا KTP به روش هم رسوبی و با استفاده از عامل پوششی ال-آلانین با نسبت های مولی مختلف سنتز شد. اثر غلظت عامل پوششی بر اندازه، کیفیت ساختاری و ریختار نانو ذرات KTP، بررسی گردید. پراش پرتو ایکس تشکیل ساختار اورتورومبیک در نانوذرات KTP را تایید نمود. استفاده از عامل پوششی ال - آلانین منجر به تغییر پارامترهای شبکه و چرخش شبکه بلوری شد. بزرگترین و کوچکترین اندازه دانه با استفاده از عامل پوششی با نسبت های مولی 1:1 و 3:1 به ترتیب برابر با 2/46 و  nm 5/39 بدست آمدند. کمترین کرنش وارد بر شبکه بلوری برابر با 0012/0 ، برای نسبت مولی 3:1 از عامل پوششی دیده شد. کیفیت ساختاری و ریختار نانو ذرات سنتز شده به ترتیب با استفاده از طیف سنجی تبدیل فوریه فروسرخ  FTIR و میکروسکوپ الکترونی روبشی نشر میدانی  FE-SEM  بررسی شدند.

    کلیدواژگان: نانو ذرات، پتاسیم تیتانیل فسفات، روش هم رسوبی، ال- آلانین، عامل پوششی
  • ابوالفضل پروان، جمال مظلوم، فرهاد اسمعیلی قدسی*، مرتضی صفری صفحات 257-266

    در این پژوهش، نانوذرات اکسید روی آلاییده با مس به روش سل-ژل و با استفاده از پایدارسازهای مختلف مونو، دی و تری- اتانول آمین تهیه شدند. اثر پایدارسازهای مختلف بر ویژگی های ساختاری، ریخت شناسی و اپتیکی نانوذرات بررسی شد. بررسی الگوی پراش پرتو X ساختار ششگوشی ورتسایت را برای نمونه ها نشان می‏دهد. اندازه بلورک، کرنش، تنش و انرژی تغییر شکل شبکه توسط روابط ویلیامسون- هال اصلاح شده تعیین شدند. نتایج نشان می دهند که نمونه ی تهیه شده با مونواتانول آمین کمترین اندازه بلورک، پارامتر شبکه و کرنش را دارد. تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدانی (FESEM) کاهش انباشتگی نانوذرات با افزایش گروه آمین را نشان می‏دهد. با افزایش گروه آمین در سل اولیه، جابجایی قرمز در لبه نواری و کاهش شدت درخشندگی آبی نانوذرات دیده شد که با کاهش گاف نواری از 16/3 به 11/3 الکترون ولت محاسبه شده از طیف بازتاب پخشی و افزایش تنش در شبکه نمونه‏ها همخوانی دارد.

    کلیدواژگان: اکسید روی آلاییده با مس، نانوذرات، سل-ژل، پایدارساز، پارامترهای ساختاری، گاف نواری، نورتابی
|
  • D.Sordi Sykan, V.Shahrokhi * Pages 3-18

    In this paper, the chlorite geothermometry method is used to estimate the low and medium temperature of metamorphism in Zavarijan area, northeast of Boroujerd. Structural formula recalculation for chlorite samples, based on 14 oxygen, show that Si cation numbers are less than 2.91(apfu), and the sum of octahedral cations is very close to 12(apfu), therefore both of them show an indication of trioctahedral chlorite. The mole fractions in interlayered phase(Xc) confirm the purity of chlorite and lack  of any smectite. All major elements in the chlorite are strongly corresponded with each other and chlorite samples composition are mainly ripidolite and pychnochlorite respectively. Chlorite geothermometry shows an average of 345ºC, so that corresponded with the average of temperature of chlorite crystallization that is resulted from biotite alteration. Also, this temperature indicates the mesothermal or orogenic fluids that have been importanat in generation of chlorite. Based on the present evidences, we can conclouded that formation of chlorite in the studied area is the result of regional metamorphism performance.

    Keywords: Chlorite, mole fractions, alteration, smectite, Zavarijan, Broujerd
  • H.Gholami, A.Malekzadeh Shafaroudi *, M.H.Karimpour Pages 19-34

    Sangan prospect area is located northeast of Torbat-e-Heydarieh in Khorasan Razavi Province and in relation to regional geology, it is situated in eastern section of Khaf-Kashmar-Bardaskan magmatic belt. Metamorphosed sediments of the Shemshak Formation (slate, schist, quartzite) is the oldest unit, which is intruded by Kafardoogh granitic intrusion. The dikes of quartz monzosyenitic and dioritic composition in the last magmatism stage have intruded into the fore mentioned units. Structurally-controlled mineralization has formed along subsidiary faults, branching from the Doruneh major fault, with general trends of NNW-SSE to WNW-ESE (dipping 60-90 degrees southerly and westerly) and NE-SE (dipping 50-70 degrees easterly). The major parts of mineral deposit has occurred in fault zones of metamorphosed Shemshak Formation due to deposition of mineralizing hydrothermal fluid in open spaces of faults as cement of fault breccia fragments. The hypogene mineralization is characterized by chalcopyrite as the main ore mineral and minor amount of pyrite together with quartz and barite as gangue minerals. Malachite, chrysocolla, chalcocite, neotocite and secondary iron oxides constitute the mineralization of oxidation and supergene zone. The occurrence of structures and textures as vein-breccia, open space filling, veinlets and secondary replacement are characteristics of mineralized veins in this area. Silicification is the principal alteration associated with mineralization. The geochemical survey of veins indicates not only high content of Cu (more than 5 percent), but also considerable anomaly of Au up to 0.4 ppm while other significant metallic elements are not anomalous. Cu, Pb, Zn, Ag and Mo have good positive geochemical correlation but Au does not show correlation with other elements (except Ag). Studying two phase liquid-rich primary fluid inclusions of quartz and barite along with mineralographic studies demonstrate two phase of hypogene mineralization. Accordingly, the main phase of primary mineralization has formed from a hypogene hydrothermal fluid at temperature of 274°C to 318°C and salinity of 7.3 to 12 wt% NaCl equivalent. The late phase, which is related to barite mineralization, has been derived from a fluid at temperatures between 200°C to 259°C and salinity of 10.2 to 11.4 wt% NaCl equivalent. The temperature and salinity data represents the role of fluid mixing and dilution by cool-dilute meteoric fluids as ore-forming processes. Based on mineralogy, structure, texture, alteration, vein geochemistry and fluid inclusion studies, the Sangan mineral occurrence most resembles vein-hydrothermal deposits of epithermal Cu±Au type.

    Keywords: Mineralogy, geochemistry, fluid inclusion, Sangan mineral occurrence, epithermal Cu±Au, Khaf-Kashmar-Bardaskan belt
  • M.Salehi Tinooni, A.Abedini *, A.Calagari Pages 35-48

    The Takht-e-Gonbad copper mineralization is located about 63 km of northeast of Sirjan city. Hypogene mineralization occurred as stockwork vein-veinlets and thick quartz veins hosted by Oligo-Miocene micro-granodiorite body and Eocene pyroclastic materials (mainly tuff with intermediate composition). The stockwork vein-veinlets contain three generations of mineralization, (1) quartz + magnetite ± chalcopyrite, (2) quartz + chalcopyrite + pyrite + magnetite, and (3) quartz + pyrite + chalcopyrite. Phyllic alteration was mainly developed in the wall rocks around the stockwork quartz vein-veinlets. The supergene mineralization in this deposit is characterized by the replacement of ferrous sulfides by hematite and goethite. Also, formation of the malachite, azurite, and native copper during destruction of the hypogene iron and copper sulfides occurred under oxidizing conditions. The study of the fluids inclusion in quartz crystals of the stockwork vein-veinlets showed that they are chiefly of L+V+S, L+V and V+L types having temperature and salinity ranges of 140-450°C and 0.35-57.8 wt% NaCl eq., respectively. The solid phases are halite, sylvite, and opaque minerals. The studied fluids inclusion in the thick quartz veins are of L+V type having temperature and salinity within the range of  207-344°C and 0.35-3.39 wt% NaCl eq., respectively. Based on microthermometric data, the boiling of the magmatic fluids was the effective factor of the ore and gangue minerals deposition in the stockwork vein-veinlets. Also, cooling and mixing of the atmospheric fluids with magmatic ones account for the deposition of the minerals in the thick quartz veins.  In general, the obtained data in this research revealed that the development and evolution trend of the hydrothermal system in the Takht-e-Gonbad is mostly similar to that of the porphyry copper system.

    Keywords: Takht-e-Gonbad, Kerman copper belt, mineralization, alteration, fluid inclusion, porphyry copper
  • Z.Khodaean Chegeni, N. Rashidnejad Omran*, A.A.Baharifar, K.Vaccaro, A.Maria Conte Pages 49-62

    The garnet calc-silicates at Baba-Nazar are located in the NE of Takab, Sanandaj- Sirjan zone. Anhedral to euhedral green colored garnets is a characteristic feature of these Calc-silicates. Mineral chemistry shows that garnets are Andradite- Grossular and contain more than 13% uvarovite. The high chromium content garnet, Cr-Spinel that have relatively Cr rich core than the rim, sulfide opaque minerals such as pyrite and chalcopyrite in this calc-silicate unit are regarded as evidence of the ultramafic protolith which can be considered the source of chromium for these garnets. The similarity in the geochemical composition of whole- rock between these garnet calc-silicates and ultramafic rocks is also consistent with ultramafic protolith. These rocks were affected by hydrothermal alteration that has caused high Ca and low Mg contents in these garnets and the host rocks compare to those from mantle source and ultramafic rocks. The introduction of CO2 rich fluids caused the carbonatization of ultramafic protolith and preferential removal of Mg. The faults, as channels for circulation of the hydrothermal fluids, play a key role during the process of hydrothermal alteration.

    Keywords: Garnet, uvarovite, Baba-Nazar, Takhte-Soleyman, Takab
  • A.Emamjomeh*, A.Jahangiri, M.Moazzen Pages 63-80

    Sub-volcanic diorite and granodiorite intrusive bodies (Middle Eocene) and dome shaped rhyolite have intruded into Lower to Middle Eocene volcanic rocks in Torud-Chah Shirin magmatic segment. The granodiorite plutons and rhyolitic dome host turquoise and gold mineralization in Damghan mine. Intrusive bodies display characteristics of high potassium CA and meta-aluminous (diorite and some of granodiorite samples) to per-aluminous (rhyolite and some of granodiorite samples). Comparison of TiO2-La-Hf and Zr-Nb-Ce / P2O5 values, as well as Rb to Y + Nb ratios indicate that magmatism is related to post-collisional tensional regime after closure of Neotethys. On the other hand, the metasomatism of  mantle due to the fluids release from subducted oceanic slab has caused  high ratio of LILE / HFSE with negative anomalies of Ti, Nb and Ta in magma. Partial melting of the metasomatized mantle has led to the formation of primary magma, which eventually has generated diorite, granodiorite, and rhyolite magmas by fractional crystallization, crustal assimilation and magma mixing

    Keywords: Granodiorite, post collision, Damghan, Baghou, turquoise
  • S.Saeidi, R.Hajialioghli *, M.Moazzen Pages 81-96

    East Salmas gneisses are located in the northernmost parts of the Sanandaj-Sirjan zone and are seen in banded and deformed with the 6 different groups of lithological diversity. Their protolith is of paragneiss type with arkosic sedimentary rock type.Texturally, they are immature. Based on this study, chemical maturation trend of protolith of the present investigated gneisses are in the arid to semi-arid boundary climatic conditions with average granite composition and chemical alteration index of about 55%. The linear trend in the diagrams of major oxides variations of the parent gneisses in the region confirms the partial melting and granitization of the genesis in these rocks. According to the pattern of normalized diagrams, these rocks show good agreement with typical paragneiss diagrams of the world. Investigating the various diagrams reveals that the tectonic setting of the gneisses is mainly of continental margin type with passive sedimentary trend.

    Keywords: whole rock chemistry, mineralogy, gneiss, paragneiss, East of Salmas, West of Urmia Lake, Sanandaj-Sirjan zone
  • Z.Hassani Soughi *, A.Calagari, GH.Sohrabi Pages 97-110

    The gold-bearing prospect area at Gharehchay is located in about 2 km south of Tikmehdash, East-Azarbaidjan, NW Iran. The host rocks of the gold-bearing quartz veins/veinlets are principally Eocene andesites and upper Eocene-Oligocene felsic intrusive body (granite to alkali granite). Wall rocks alteration haloes developed around the veins/veinlets are mainly of silicic, phyllic, phyllic-argillic, and propylitic types. The sulfide and gold mineralization in the study area occurred as vein/veinlet, stockwork, and open-space filling. The hypogene opaque minerals are chiefly pyrite, chalcopyrite, and gold which were overprinted by supergene mineral assemblages like Fe-oxides/hydroxides (goethite, jarosite, and hematite), copper carbonates (malachite and azurite), and secondary copper sulfides (covellite and chalcocite). The quartz crystals within the veins/veinlets show typically brecciated, crustification, comb, and vuggy textures. Based upon the microthermometric analyses, the Th and salinity values of the studied fluid inclusions vary from 200ºC to 340ºC and from 6.2 to 11.7 wt% NaCl eq., respectively. The fluid inclusion data along with the presence of hydrothermal breccias in the quartz veins/veinlets show that both boiling and simple cooling were the important factors in precipitation of sulfide and gold minerals at Gharehchay. Both sulfide and chloride complexing ligands played significant role in transporting of the ore metals. According to the data obtained from fluid inclusions, mineralogy, and textures of the ore and gangue minerals in the quartz veins/veinlets, the sulfide and gold mineralization at Gharehchay can be reckoned as low-sulfidation epithermal type.

    Keywords: Gold-sulfide mineralization, Quartz veins, veinlets, Low-sulfidation, Microthermometry, Epithermal, Tikmehdash
  • SH.Shahabi *, H.Ghasemi, M.Rezai Kahkhai, ZH.Minggou Pages 111-128

    At the base of Shemshak Formation in the south Azadshahr area, some igneous mafic rocks are discovered recently  as olivine gabbro bodies and pegmatoid alkali-diorite dikes. Rock-forming minerals of olivine gabbro includes olivine, clinopyroxene and plagioclase, alkali-diorites are composed of large amphiboles and plagioclase. Major and trace elements characteristics of these rocks indicate they have alkaline nature and derived from OIB-like mantle source. Mineral chemistry of olivines and plagioclases in olivine gabbros determined as chrysolite and labradorite, respectively. Clinopyroxenes in olivine gabbros have diopsidic to augitic composition  and alkaline (Non-orogenic) affinity, and they formed in 2-11 Kbar, 1200-1250˚C and high oxygene fugasity conditions. Amphiboles in alkai-diorites are calcic and characterized with kaersutite to magnesiohastingsite in composition, igneous nature and derived from mantle sources. Their crystallization temperature and pressure are 950˚C and 600-750 MPa (equivalent 6-7/5 Kbar). Plagioclases in alkali-diorites are albite.

    Keywords: Alkaline basic rocks, Shemshak Formation, mineral chemistry of clinopyroxene, amphibole, Azadshahr, Eastern Alborz
  • F.Raramarzi *, S.Alipour, F. Khaleghi, A.Abedini Pages 129-148

    The mineralization index of Yeylaghe Gharachi, as part of Arasbaran metallogenic belt, is located about 25 km northwest of Ahar, East-Azarbaidjan Province, NW Iran. The host rocks of this index consist of composite intrusive rocks with lithologic compositions of granite, quartz monzonite, granodiorite and diorite of Oligocene and Oligo-Miocene age. The alteration zones in this area are mainly potassic, phyllic, argillic, propylitic, silicic and carbonate. Mineralization occurred principally as disseminations, cross-cutting veins-veinlets and replacement in two separate stages of hypogene and supergene. Pyrite is the major hypogene sulfide mineral accompanied by magnetite, chalcopyrite, molybdenite, sphalerite and galena. The main supergene minerals in this area include hematite, goethite, limonite, bornite, chalcocite, covellite and malachite that accompany the hypogene mineral assemblage. In investigation of the phase contents of fluid inclusions in the quartz- sulfide veins-veinlets along with the potassic, phyllic and argillic alterations, five types of fluid inclusions have been recognized: mono-phase liquid (L), mono-phase vapor (V), liquid-rich two-phase (L+V), vapor-rich two-phase (V+L), and multiphase (L+V+S). Homogenization temperatures of the studied fluid inclusions vary from 190 to 530 °C. Considering the last ice-melting temperature of aqueous two-phase inclusions and halite melting temperature in the aqueous multiphase inclusions, the salinity ranges between 0.4 to 59 wt.% NaCl equivalent. Based on the microthermometric results of fluid inclusions, it can be conceived that episodic boiling and dilution by underground water of meteoric origin were the main mechanisms in development and evolution of this index. The zonation pattern of the alteration, mineralization and fluid inclusion data indicate that the Yeylaghe Gharachi mineral index is the most similar to porphyry copper deposits and the associated metallic veins.

    Keywords: Mineralization, alteration, fluid inclusions, Yeylaghe Gharachi, Ahar
  • E.Bahramnejad*, S.Bagheri, A. Zahedi Pages 149-164

    The Deh-Salm Metamorphic Complex (DMC) is composed of metapelite, metabasite, metaperidotite, and calc-silicate rocks and is one of the few outcrops of the Lut block’s basement which emerged near to the Sistan suture zone. In the eastern part of the Deh-Salm metamorphic complex, the calc-silicate and marble appeared in the form of elongated tectonic lenses that have been metamorphosed in similar temperature and pressure conditions of the confined rocks. Evidences from mineralogical and petrographic studies indicate the existence of different mineral assemblages in the calc-silicates but with similar metamorphism conditions. Scapolite + alkali feldspar + plagioclase + sphene, scapolite + pyroxene, garnet + amphibole + epidote and garnet + pyroxene + Wollastonite are most important paragenesis recognized. The results provided by this study, based on the EPMA method, classify the scapolite into the calcic group that can be called mizzonite (Me% 70 – 80), alkali feldspar with a composition close to orthoclase, and plagioclase as an andesine composition. Garnet in the studied rocks are rich grassular end-member. Pyroxene of the calc-silicate rocks are the clinopyroxene with the diopside composition. Based on the metamorphic paragenesis, geochemical analyses, and comparsion of the metamorphic grade between the calc-silicate and the adjacent metabasites, a progressive metamorphism up to the upper amphibolite-granulite facies from the west to the east of the complex has taken place. It may be considered that the Late Jurassic regional metamorphism event was synchronous with the Shah Kuh granitization at the eastern margin of the Lut Block due to the subduction of the Neotethys ocean.

  • M.Khodami *, GH.Tajbakhsh Pages 165-178

    Altered quartz feldspathic rocks and associated soils with the felsic source rock crops out in different areas of the Yazd Province, and are used as ceramic, porcelain and glass raw materials. Alteration products in the igneous rocks of the Cambrian Rizo series (Zarrin and Tut), Precambrian metagranites (Saghand), post-Jurassic leucogranites (Khezrabad) and Neogene Dacites (Abdolah) were investigated and compared to each others for the intensity of alteration, textural variations, and mineralogy in the units. The major mineralogy of their alteration products includes quartz, feldspar, illite, kaolinite, and montmorillonite. Chemical Index of Alteration (CIA), Chemical Index of Weathering (CIW), Index of compositional variety (ICV), and Plagioclase Index of Alteration (PIA) were determined for the alteration products. The indices values show a weak to moderate degree of alteration for Saghand metagranites, Khezrabad leucogranites, and Abdolah Dacites, and a moderate to strong degree of alteration for Rizo series. The observed differences have resulted from the lithologic type of the source rocks, age, climatic conditions as well as structural characteristics of the areas.

    Keywords: Yazd Province, felsic rocks, clay mineralization, Chemical Index of Alteration (CIA), Chemical Index of Weathering (CIW), Index of compositional variety (ICV), Plagioclase Index of Alteration (PIA)
  • R.Miri Beydokhti, A.Almasi *, M.H. Karimpour, A.Mazaheri Pages 179-196

    The Balazard prospecting area is located about 120 km southwest of Nehbandan city, Khorasan Jonoobi Province, in the central parts of Lut block volcano-plutonic belt.  The intrusion of a granitoid pluton into rhyolitic and andesitic rocks has led to alteration and mineralization. Hydrothermal alteration zones consist of argillic, sericite-argillic, silicic-argillic, propylitic, and advanced argillic. Sulfide and oxide mineralization occur as disseminated grains, veinlet, hydrothermal breccia and carbonate-silicic veins. The geochemical and radioisotope data are consistent with subduction related magmas that formed in an active continental margin, and these data suggesting a major interaction with upper crust during magma ascent. Microthermometric measurements of fluid inclusions yielded homogenization temperatures (Th) of 385–550 °C and moderate salinities of 7.1–21 wt% NaCl equivalent in Au bearing quartz vein, indicating the mixing of ore-forming fluids. Geology, mineralogy, alteration, fluid inclusions and geochemical studies all indicate that mineralization at Balazard area occur as both porphyry and high sulfidation epithermal systems.

    Keywords: Mineralization, geochemistry, fluid inclusions, Balazard prospecting area, Lut block
  • A.Hosseini, M.Sheibi * Pages 197-206

    Considering the importance of plagioclase in reconstructing magma cooling processes, the size and shape distribution of this mineral is investigated for Chah - Musa sub-volcanic intrusion (NW Toroud- Semnan Province). The slopes of CSD diagrams, the natural logarithm of the density of the crystalline density (n) against the length of the crystal (L), show plagioclase phenocrysts available in this intrusion have been grown with rates of 1.4×10-8 to 9.27×10-9 mms-1, in time limited 118.62 to 630.7 years. The calculated residence time of magma in Chah-Musa intrusion coincides with sub-volcanic nature of the studied samples. Crystal size distribution diagrams suggest presence of two populations of crystals that formed during the anneal period as well as during decompression, associated with separate nucleation regimes.

    Keywords: Crystal size distribution (CSD), plagioclase, Chah – Musa
  • N.Ajalli, A.Torkian *, A.Tale Fazel Pages 207-220

    Rasht Abad Cu±Au deposit is a part of the Tarom-Hashtjin metallogenic belt in the western Alborz-Azerbaijan zone. The exposed units in the area include volcanic, sub-volcanic calc-alkaline to shoshonitic rocks with Upper Eocene age and belongs to magmatic arcs setting. The most important alterations related to mineralization include low temperature silicification and sericitic alterations. Mineralization with quartz-sulfide veins in the area consist of a series of oxide (hematite), sulfide (chalcopyrite, galena, bornite, covelite), sulfate (barite) and carbonate (malachite, azurite). Fluid inclusions measurements on primary two-phase L+V inclusions determined homogenization temperatures between 138 to 320°C (229°C) and salinity between 2.49 to 9.41wt% (9.41) NaCl eq, evidence of isothermal mixing and dilution. The δ13C (-9.21to -6.81‰) and δ18O (-14 to -15‰) also show the influence of meteoric waters in late carbonate veins. The results of this study show that the high similarity between Rasht Abad and intermediate sulfidation epithermal deposits.

    Keywords: Dilution, polymetallic mineralization, fluid inclusion, Tarom-Hashtjin metallogenic belt
  • H.Ghorbani Pour Shokouh*, A. Abedini, S.Alipour Pages 221-236

    The vein-type mineralization of the base (Zn, Pb, and Cu) and precious metals (Au) in the Qarah Changel area (northwest of Qazvin) is located in the southern part of the Tarom-Hashtjin metallogenic belt. Volcanic (trachy-andesite, rhyolite and dacite) and pyroclastic (tuff, tuffite and tuffaceous shale) (Eocene) rocks are the hosts of this mineralization. Distinctive alterations around mineralized veins include argillic, sericitic, propylitic and silicic. Ore mineralization has occurred in two forms, hypogene and supergene. Hypogene ore minerals include sphalerite, galena, chalcopyrite, pyrite, magnetite, gold, digenite, and bornite, which are associated with supergene mineralogical assemblages such as calcocite, covellite, cerussite, malachite, azurite, hematite, and goethite. Calcite and quartz are the associated gaugues of this mineralization. The texture of the ore consists of vein-veinlet, replacement, breccia, disseminated, bladed and open space filling. According to geochemical studies, volcanic host rocks are peralumine and have the nature of high- potassium clac-alkaline to shoshonitic. The enrichment of K, Ba and Cs in comparision to Ti, Nb and Zr, the LREEs enrichment relative to HREEs, and the occurrence of negative Nb anomaly indicate the formation of a magma generating volcanic rocks in the subduction zone. Studies of fluid inclusions in quartz mineral co-genetic with sulfide ore minerals showed that they are chiefly of L+V and having homogenization temperature in the range of 202 to 247 C°. The salinity of fluid iinclusions also ranges from 10 to 22 wt% NaCl eq. According to microthermometric data, boiling and cooling are the most important mechanisms in the development of mineralized veins. Evidence such as the coexistence of liquid and vapor-rich fluid inclusions, hydrothermal breccias, microcrystalline quartz and bladed calcite confirm the occurrence of the boiling phenomenon during the formation of mineralized veins. Combining the results of mineralogical studies, texture and associated alterations, geochemistry and tectonic setting of volcanic rocks, and   microthermometry of fluid inclusions indicate that  mineralization in the Qarah Changel area is most similar to low sulfidation-type epitermal ore deposits.

    Keywords: Mineralization, tectonic setting, fluid inclusion, low sulfidation epithermal, Garah Changal
  • H.Frasatmirbaluchzahe, H.Biabangard*, M.Boomaeri Pages 237-248

    Garagheh granitoid is located in the northwest Zahedan batholite and is exposed in Zahedan-Saravan granitoid belt and Sistan suture zone. This granitoid is composed of granite (synogranite, monzogranite) and granodiorite. These rocks have mainly consist of plagioclase, orthoclase, microcline, quartz, biotite and hornbelend with granoular texture. This pluton cut by microdioritic dykes. Garagheh granitoid have metapellitic enclaves with enrich from quartz and mica minerals with granoular texture. This granitoid is calc-alkaline, metalluminous, with (I) and slightly to S typs, enrichment from in LREE and LILE and depleted from in HREE and HFSE. Tectono magmatic diagrams show Garagheh granitoid is related to active continental environments. Positive anomalies in K and Cs elements and negative anomalies in Zr, Sr, and Ti elements show patterns similar to the subduction environment. Based on the Sr/Y versus Y and FeOt+MgO+TiO2+ Al2O3 versus Al2O3/FeOt+MgO+TiO2 digrams, it is thought that the constituent magma of this pluton is similar to the Zahedan granite due to the melting of amphibolite source, that resulted during closure of the Neothytean ocean east of Iran, located between the Lut and Helmand plates, during the Eocene-Oligocene to Miocene times.

    Keywords: Granite, calcalkaline, Sistan suture Zone, Garagheh, Zahedan
  • E.Gharibshahian*, M.Tafreshi Pages 249-256

    KTiOPO4(KTP) nanoparticles were synthesized by co-precipitation method using L-Alanine as capping agent. Different mole ratios of L-Alanine used to study on the effect of capping agent concentration on size, structural quality and morphology of KTP nanoparticles. XRD analysis confirmed the formation of orthorhombic phase of obtained KTP nanoparticles. Using L-Alanine as capping agent results in crystal lattice rotation. Largest and smallest grain size were obtained 46.2nm and 39.5nm by 1:1 and 3:1 mole ratios of capping agent respectively. Lowest lattice strain (0.0012) was observed at 3:1 mole ratio of L-Alanine. Structural quality and morphology of synthesized nanoparticles were studied with FT-IR and FE-SEM analyses.

    Keywords: nanoparticles, potassium titanyl phosphate, Co-precipitation method, L-alanine, capping agent
  • A.Parvan, J.Mazloom, F.Esmaeili Ghodsi*, M.Safari Pages 257-266

    In this research, Zn0.97Cu0.03O nanoparticles are prepared by sol-gel method using various stabilizers (Mono, Di, and Tri-ethanolamine). The effect of stabilizers on the structural, morphological and optical properties of the nanoparticles were investigated. Study of X-ray diffraction pattern shows the hexagonal wurtzite structure of samples. The crystallite size, strain, stress, and deformation energy of the lattice were determined by modified Williamson-Hall relations. The results showed the sample prepared with monoethanolamine has the lowest crystallite size, lattice parameter and strain. FESEM images revealed a decrease in nanoparticle accumulation with increasing amine group. By the change of mono to tri-ethanolamine in the primary sol, the red shift was observed at the near band edge emission of Pl spectra which consistent with decrease of optical band gap from 3.16 eV to 3.11 eV deduced from strain enhancement.

    Keywords: Cu-doped ZnO, nanoparticles, Sol-Gel, Stabilizer, structural parameters, Band gap, Photoluminescence